Verhoging voorschot stookkosten

Per 1 augustus zijn de voorschotten op de stookkosten verhoogd. Bij sommige mensen heeft deze verhoging tot vragen geleid. Hieronder een overzicht van deze vragen met een antwoord.

  • Waarom zijn de voorschotten verhoogd?
    Dit is gebeurd omdat de gasprijzen de afgelopen maanden sterk gestegen zijn. Het valt te verwachten dat aan het einde van het jaar alle mensen moeten bijbetalen, ook degenen die niet of nauwelijks stoken. Om té hoge naheffingen te voorkomen is deze tussentijdse verhoging van de maandelijkse voorschotten doorgevoerd.
  • Is het toegestaan de voorschotten te verhogen zonder tussenkomst van de ALV?
    Ja. Instemming van de ALV is wel noodzakelijk als het zou gaan om een verhoging van de servicekosten, maar niet als het gaat om verhoging van de voorschotten op de stookkosten. Verhoging van een voorschot is enkel een administratieve keuze (het bedrag wordt in plaats van aan het einde van het jaar al eerder geind), terwijl verhoging van de servicekosten betekent dat er daadwerkelijk meer geld wordt uitgegeven aan servicekosten.
  • Ben ik als eigenaar/ lid van de VVE verplicht de nieuwe voorschotten te betalen in plaats van de oude?
    Nee. Als eigenaar bent u niet verplicht mee te gaan met de verhoogde bedragen. U heeft het recht om de oude voorschotten te blijven betalen. Dat betekent wel dat uw naheffing hoger zal zijn.
    Indien u om wat voor reden dan ook liever de oude voorschotten betaalt in plaats van de nieuwe, laat het even weten aan Rappange, die zal dit dan aanpassen in het systeem.
  • Wat is het verschil tussen servicekosten en stookkosten?
    Het verschil tussen servicekosten (ook wel exploitatiekosten genoemd) en stookkosten is dat de VVE geen invloed heeft op de totale hoogte van de stookkosten. De stookkosten zijn afhankelijk van de afname (bepaalt ieder individu zelf) en de gasprijs. De hoogte van de servicekosten is juist per definitie gebaseerd op de keuzes die de VVE maakt. Als de VVE het belangrijk vindt dat er meer wordt schoongemaakt, zal ze de servicekosten kunnen verhogen en van dat geld extra schoonmakers aantrekken. Als de VVE juist de maandlasten wil terug schroeven kan ze ervoor kiezen minder schoonmaakuren in te kopen en kunnen de servicekosten omlaag. Servicekosten kunnen dus verhoogd of verlaagd worden, maar dat altijd omdat de eigenaren dit zelf willen. Die moeten dat kenbaar maken op een ALV.
    Dit werkt helaas niet zo voor stookkosten. Die worden sowieso gemaakt (wat de ALV er ook van vindt) en zullen betaald moeten worden. Of dat nu aan het einde van het jaar is, of verdeeld over verschillende maanden.
  • Moet de VVE niet eens overgaan op een verdeling tussen exploitatiekosten en stookkosten?
    Dit is al lang het geval. Op de nota’s die u ontvangt is dat als het goed is ook duidelijk terug te lezen. Een gedeelte van uw maandelijkse bijdrage aan de VVE is bestemd voor exploitatie van het gebouw (servicekosten), het andere gedeelte is uw voorschot op de stookkosten. Het wordt wel samen, gelijktijdig, van uw rekening afgeboekt.
  • Wat als ik het nieuwe bedrag per maand niet kan of wil betalen?
    Neem in dat geval zsm contact op met Rappange. Het is altijd mogelijk om, na een gesprek met Rappange, de oude voorschotten te blijven betalen. Dat betekent wel dat uw naheffing hoger zal zijn. Als u die ook niet kan betalen is Rappange gerechtigd (en vanuit het belang van de VVE zelfs verplicht) incassobureaus ed in te schakelen om dit alsnog te innen. Het is dus zinnig om hierover op tijd het gesprek aan te gaan.