NIEUWSBRIEF Commissie Verduurzamen Augustus 2022

Wat vooraf ging
Begin dit jaar vond een indringende presentatie in de Algemene Leden Vergadering (ALV) plaats waarbij een betrokken bewoner van Groenhoven (Hans Taselaar) aandacht vroeg voor het verduurzamen van Groenhoven. Hans had daarnaast een oproep aan eigenaars om zelf ook in actie te komen waarop een aantal vrijwilligers een Commissie Verduurzamen heeft opgericht. Deze groep heeft de eerste verkennende gesprekken over verduurzamen van Groenhoven gevoerd en een plan van aanpak opgesteld. Gezien het grote belang en de urgentie van dit vraagstuk heeft de Bewonersraad deze Commissie kort daarna formeel ingesteld.

Doel
Deze Commissie stelt zich ten doel om Groenhoven:
1) zo goed en zo snel mogelijk energiezuinig en aardgasvrij te maken;
2) woningen en gemeenschappelijke ruimtes te isoleren;
3) andere warmtebronnen te benutten, bijvoorbeeld aquathermie of hybride warmtevormen;
4) zoveel mogelijk subsidies en indien nodig andere goedkope financiering aan te boren;
5) het lange termijn onderhoud en wooncomfort in deze onderneming te laten meeliften;
Als overkoepelende doelstelling moet gelden dat de maandelijkse lasten voor eigenaars worden gestabiliseerd. Om deze doelen te bereiken is een onderzoekstraject gestart om alle mogelijke opties te onderzoeken op technische en financiële haalbaarheid.

Hoe
Gezien de complexiteit van dit verduurzamingsproject, heeft de Commissie Verduurzamen een plan geïnitieerd om hulp in te schakelen van een adviesbureau: Energiesprong Alliantie (ESA). ESA als gespecialiseerd adviesbureau zal Groenhoven in dit hele verduurzamingsproject begeleiden, adviseren en toezien op een juist verloop. De insteek van ESA is om de meest kostenefficiënte balans te vinden tussen verduurzamingsmaatregelen, lange termijn onderhoud en de warmte-strategie. Hierbij staat een aantal zaken centraal. Zo wordt onder andere naar de totale woonlasten
gekeken en kunnen de kosten van groot onderhoud in combinatie met verduurzaming (deels) opgevangen worden door de voordelen van energiebesparing, subsidies en andere financiering, zoals goedkope leningen.
In de ALV van 1 juni dit jaar heeft de Commissie Verduurzamen haar plannen voor deze fase van onderzoek samen met ESA gepresenteerd en is de vergadering met ruime meerderheid akkoord gegaan. Dankzij dit akkoord is een budget van EUR 130.000,- beschikbaar gesteld. Met de beschikbaar gestelde middelen zal ESA alle mogelijkheden tot verduurzamen in kaart brengen. Dit betreft zowel energiebesparing- en isolatiemaatregelen als ook de financiële gevolgen hiervan.

Parallel aan deze onderzoeksfase, loopt ook een project om aanspraak te maken op een subsidie van het Volkshuisvestingsfonds. Het maximale beschikbare subsidiebedrag is EUR 4 miljoen. Om deze subsidie te kunnen bemachtigen, moet Groenhoven aan een aantal voorwaarden voldoen én moet er voldoende draagvlak zijn. Om het hierboven beschreven onderzoekstraject tot aan de beslissende ALV te laten slagen, d.w.z. instemming van de eigenaars te krijgen voor de plannen, is het van groot belang dat een meerderheid van de eigenaars aan deze besluitvorming meedoet en dat er dus draagvlak voor deze voornemens bestaat. Indien er te weinig animo en draagvlak ontstaan, lopen we het risico om geen aanspraak op de subsidie van 4 miljoen te maken. Dit ook vanwege de eerder genoemde voorwaarden van het Volkshuisvestingsfonds. ESA zal het proces naar deze subsidie en wat daarvoor nodig is eveneens begeleiden.

De tijd voor actie is nu
De urgentie is nog nooit zo voelbaar en groot geweest als nu. Geïnteresseerde eigenaars voor het promotieteam “Participatie” kunnen zich aanmelden bij: verduurzaming@vvegroenhoven.nl.

Huidige stand van zaken
Na de aanstelling van ESA heeft zij in overleg met de Commissie Verduurzamen een aantal onderzoeken gestart. Zo wordt het MeerJarenOnderhoudPlan (MJOP) kritisch bekeken. . Dit betekent dat alle kosten om het gebouw en de installaties in het gebouw de komende 30 tot 50 jaar in stand te houden transparant worden gemaakt via het DuurzaamMeerjarenOnderhoudPlan (DMJOP). Daarnaast worden onderzoeken uitgevoerd naar de huidige staat van het gebouw en het energieverbruik, waaronder een bouwkundige inspectie.
Ook worden er onderzoeken gedaan naar de staat en kwaliteit van de rioleringen, liften, gevels enz. Voor een deel worden deze onderzoeken gedaan om te voldoen aan de voorwaarden van het Volkshuisvestingsfonds, zoals een gedetailleerd en actueel DMJOP, bouwkundige onderzoeken en voldoende draagvlak bij eigenaars. Verder heeft ESA, maar ook de Commissie Verduurzamen, contacten gelegd met Gouden Leeuw en gemeente omdat zij met vergelijkbare problematiek m.b.t. verduurzamen te maken hebben. Een samenwerking kan daarom zorgen voor extra voordelen. Ten slotte is een flora en fauna-onderzoek gestart om aan de geldende regelgeving in deze verduurzamings-operatie te voldoen.

Hoe verder
Naar verwachting presenteert ESA in het najaar een adviesrapport gebaseerd op de verrichte onderzoeken met daarin scenario’s voor verduurzaming van Groenhoven. Deze scenario’s betreft onder andere een kostenberekening van verduurzamingspakketten, opties voor warmte strategieën subsidies en energiebesparing. Hierbij wordt rekening gehouden met de doorrekening in geschatte maandlasten ende financieringsmogelijkheden. De scenario’s geven inzicht in de financiële impact voor de eigenaars. Na bespreking van deze uitkomsten met de Commissie Verduurzamen, de Bewonersraad en de Bestuurder (en eventueel bijstelling hiervan), zal naar verwachting later dit
jaar een voorlichtingsavond voor alle eigenaren worden georganiseerd. Op deze voorlichtingsavond zal ESA de onderzochte uitkomsten en opties presenteren en kunnen alle eigenaars daarop reageren en hun commentaar geven. Op basis van deze feedback wordt duidelijk welke plannen over het meeste draagvlak beschikken en kan een definitief rapport worden opgemaakt.
Na vaststelling van het definitieve rapport wordt een ALV georganiseerd waarin de eigenaars zich
over de plannen kunnen uitspreken. Ter voorbereiding op deze ALV wordt naar alle leden een informatiepakket gestuurd. ESA zal in deze vergadering de plannen presenteren, zoals die na de voorlichtingsavond zijn vastgesteld.
Indien de eigenaars in deze ALV instemmen met de plannen volgt in 2023 de uiteindelijke uitwerking. Na deze uitwerking worden eigenaars wederom geïnformeerd in een besluitvormende ALV alvorens tot uitvoering hiervan wordt overgegaan. Ook wordt na instemming met de uitwerking van de plannen de subsidieaanvraag bij het Volkshuisvestingsfonds afgerond.

Tenslotte
Om dit proces van participatie te bevorderen worden eigenaars opgeroepen hun medebewoners te stimuleren de voorlichtingsavond bij te wonen en in de daaropvolgende beslissende ALV hun stem
uit te brengen. Om deze oproep kracht bij te zetten is in elke toren een flyer opgehangen met een boodschap van dezelfde strekking. Uiteindelijk, nietsdoen of afwachten is geen optie. Eigenaars zullen steeds meer moeite hebben om de stijgende energiekosten op te brengen. Wat hier ook speelt zijn de toenemende capaciteitsbeperkingen (tekorten aan personeel en materiaal), zeker ook als de komende jaren iedereen aan het verduurzamen slaat.
Kortom; we moeten met elkaar aan de slag.