Verduurzaming Groenhoven, hogere servicekosten?

Al een aantal jaren wordt er gesproken over vervanging van kit/voegnaden, gevel isolatie en gevelreiniging. Deze verduurzaming is ondertussen noodzakelijk. De laatste gevel isolatie heeft 30 jaar geleden plaats gevonden.

De gevel isolatie hoort 10/15 cm dik te zijn, maar is na al die jaren nu nog maar 2/3 cm dik door inkrimping en uitdroging. Doordat de isolatie hierdoor minder is zal de verwarming hoger moeten worden gedraaid op koude dagen. Verder zijn sommige kit/voegnaden uitgedroogd of gescheurd. Deze kunnen een schuilplaats worden voor wespen, bijen en vleermuizen. De wind kan vrij spel krijgen in de spouwmuur wat het nog wat kouder maakt. De gevel zou daarnaast een goede reiniging kunnen gebruiken. Er zit roet op de gevel en op enkele sommige negkanten, bij de ramen, groeit het mos.

De gevel isolatie staat al een aantal jaren begroot in het Meer Jaren Onderhouds Plan. Maar het kan zijn dat er iets te weinig is begroot omdat ieder jaar dat men wacht met het uitvoeren van deze verduurzaming de kosten hoger kunnen worden. Dat is in deze tijd een feit. Het kan een lichte stijging betekenen in de servicekosten.

Verdergaande plannen om bijvoorbeeld zonnecollectoren of zonneboilers te plaatsen, zijn nog niet begroot. Dan is het onvermijdelijk dat de service kosten verhoogd moeten worden om plannen van verdere verduurzaming van Groenhoven uit te kunnen voeren.

De Bewonersraad en het bestuur zijn druk bezig met deze plannen betreffende verduurzaming en zullen u uiteraard op de hoogte houden.

VVE Groenhoven