Stookkosten en Mijn ISTA

Groenhoven maakt gebruik van een centraal blokverwarmingssysteem. De stookkosten voor eigenaren van Groenhoven worden berekend door middel van de radiografische radiatorwarmtemeters die door ISTA op de verwarmingen zijn geplaatst. Jaarlijks wordt er een jaaroverzicht gemaakt om de uiteindelijke stookkosten per appartement te verrekenen met de maandelijkse vooruitbetaalde stookkostenbijdrage. Altijd een spannend moment. Geld terug of erbij?

Bij de bepaling van de uiteindelijke stookkosten per appartement wordt rekening gehouden met de verdieping en ligging van elk appartement. Hiervoor wordt een ‘omrekenfactor’ gehanteerd. Appartementen aan de noordkant zullen immers meer moeten verwarmen dan appartementen aan de zuidkant.


Om meer inzicht te krijgen in het actuele verbruik, en daarmee de uiteindelijke eindejaarsafrekening, biedt ISTA Nederland nu de mogelijkheid om via een webportal en een app uw warmteverbruik maandelijks te volgen. Alle eigenaren hebben hierover een brief gehad van de beheerder. ISTA heeft per toren namelijk een centraal registratie systeem hangen die de standen van de warmtemeters op afstand radiografisch uitleest.

Voor een actueel overzicht gaat u naar https://mijn.ista.nl en kiest u voor ‘Registreren als nieuwe gebruiker’. Vul uw adresgegevens in en ga naar het volgende scherm. Vul vervolgens een meternummer in. Gebruik hiervoor de laatste 9 cijfers die aan de bovenzijde van de meter geprint zijn. Voer vervolgens de meterstand in van de gekozen meter. Druk hiervoor één maal op het knopje op de meter. Er verschijnen wisselend cijfers op het schermpje. Achter het cijfer 2, met een klein thermometertje, staat de in te vullen meterstand. Vul deze meterstand in en ga naar het volgende scherm. Vul dan je gegevens in en verzin een wachtwoord. Sluit af door een account aan te maken. Met dit account en wachtwoord is het nu mogelijk de standen van alle warmtemeters van het appartement in te zien en te vergelijken met voorgaande jaren. Vooral met de optie ‘Grafiek’ is dit goed zichtbaar. Met de app ‘ISTA NL’ is het op je mobiel zelfs in de gaten te houden.

Misschien kunt u, door deze vinger aan de pols, hiermee het verbruik omlaag brengen. Het is immers mogelijk dat er een verwarming nog aan staat terwijl het buiten warm genoeg is.

Let op! Verbruik kan verkeerd geregistreerd worden doordat er een kast of bed te dicht voor de warmtemeter geplaatst is. Ook kan de verwarming niet goed functioneren door bijvoorbeeld lucht in de radiatoren. Probeer hiervoor jaarlijks de radiatoren te ontluchten om dit te voorkomen. Vraag eventueel de huismeester om hulp.