Verduurzamen Groenhoven

Allereerst: ondanks alle maatregelen wensen we u een hele mooie Kerst, fijne feestdagen en een prettige jaarwisseling!

Het zal u niet ontgaan zijn: de prijs van aardgas is onverwacht enorm gestegen en uw energierekening zal het komende jaar dan ook fors hoger zijn. Heeft u privé van uw energiebedrijf al uw nieuwe maandbedrag voor 2022 ontvangen? Om dezelfde reden stellen onze beheerder en de financiële commissie ook voor om de servicekosten voor volgend jaar te verhogen. Ons collectieve verwarmingssysteem werkt immers ook op gas. U vindt dit voorstel in de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering (mail Rappange 15 november) en op het portaal, heeft u het al gelezen?

Nu wil een kleine Projectgroep Verduurzamen in aanvulling hierop een plan presenteren om meerdere verhogingen op de langere termijn te voorkomen. Zodat uw totale maandelijkse privé energierekening plus collectieve servicekosten gelijk blijven. Dat kan door uw stijgende gasrekening in de komende jaren zo snel mogelijk te vervangen door een lagere warmterekening. In de afbeelding hieronder (ontleend aan energiecoöperatie Ketelhuis WG) krijgt u een indruk hoe dit werkt: warmte kost minder dan gas, u betaalt minder belastingen en onderhoud en vervanging van de (nu verouderde) gasketels en rookkanalen vervallen. Het plaatje is slechts indicatief en voegen wij toe om richting en doel van ons plan voor de komende 10-20 jaar weer te geven (u kunt er geen getallen of verhoudingen aan ontlenen).  

ontleend aan energiecoöperatie Ketelhuis WG

Met dit doel onderzoeken wij sinds enkele maanden de mogelijkheden om uw energiekosten los te koppelen van de (grilligheid van de) prijs van aardgas. In het verleden zijn al voorstellen gedaan om Groenhoven, net als Gouden Leeuw, aan te sluiten op het warmtenet van Vattenfall. In 2019 werd geadviseerd om dit jaar de situatie opnieuw te beoordelen. Deze situatie is in 2021 in economische en politieke zin compleet veranderd. Daarom wordt nu opnieuw doorgerekend of stadswarmte ons financieel en technisch nu wel een betere oplossing biedt. Dit wordt afgezet tegen de verwachte ontwikkelingen rond de gasprijs plus de belastingen en de nieuwe Warmtewet (waarin de prijs die energiebedrijven mogen doorberekenen wordt beperkt en controle wordt geregeld). Om ons niet afhankelijk te maken van een aanbod van Vattenfall worden ook 4 andere alternatieven voor aardgas onder de loep genomen (aqua- en geothermie, WKO en elektrificatie). 

Uw maandelijkse lasten stabiliseren is mogelijk door met 5 thema’s een totaalplan Verduurzamen Groenhoven op te stellen. Met de bedoeling om uw totale maandelijkse energierekening plus servicekosten gelijk te houden, wordt aardgasvrij gecombineerd met de mogelijkheden van de reeds geplande gevelisolatie, versneld groot onderhoud, eigen elektriciteit voor gemeenschappelijke voorzieningen plus hierdoor mogelijke gunstige financiering en subsidies. Hiervan wordt u in de komende weken een eerste aanzet toegezonden, dus nog voor de komende ALV van 12 januari. U kunt ons dan vragen stellen. Omgekeerd hopen wij op uw positieve reactie, zodat wij met enthousiasme verder kunnen gaan op het voorgestelde pad.

Tenslotte, de beste manier om stijging van uw energierekening te beperken blijft natuurlijk: de thermostaat of radiatorkraan een standje lager zetten.

Voor vragen, interesse en ideeën: verduurzaming@vvegroenhoven.nl