Koken zonder gas

De Nederlandse aardgasvoorraad raakt langzamerhand op en men wordt steeds milieu bewuster. De bevolking kiest steeds meer voor schonere energie bronnen. De overheid heeft bepaald dat we voor 2050 aardgas vrij door het leven moeten en Amsterdam wil in 2040 aardgasvrij zijn. (Amsterdam aardgasvrij – Gemeente Amsterdam)

De VVE is druk bezig met het voorbereiden van deze transitie maar u kunt zelf al hieraan beginnen door over te stappen op elektrisch koken. Hierbij maakt u geen gebruik meer van gas, maar van elektriciteit, waardoor het milieu veel minder wordt belast. Voor elektrisch koken heeft u een andere kookplaat nodig. U kunt hierbij kiezen tussen een keramische of een inductiekookplaat. Wat moet u weten over deze twee kookmethodes?

Inductie

Inductieverhitting is een contact- en vlamloze methode om een elektrisch geleidend voorwerp te verhitten. Dit gebeurt door middel van een in het voorwerp geïnduceerde elektrische stroom. Op inductie vindt alleen verhitting plaats op de plekken waar de pan contact maakt met de plaat, de zgn. kookzone. De kookzone van inductie wordt zelf niet warm. Alleen de pan wordt verhit. Koken op inductie heeft enkele voordelen:

Veilig Koken op inductie is veiliger dan koken op bijvoorbeeld gas. Dit enerzijds omdat er geen vuur aan te pas komt waardoor het risico op (keuken)brand ontzettend afneemt. Rondom de kookzone blijft de inductieplaat verder koel. Zo is de kans veel kleiner dat iemand zijn of haar vingers brandt aan de plaat. Op het moment dat je de pan van de plaat haalt, verdwijnt de magnetische werking en vindt er geen verhitting meer plaats. Mocht je de inductieplaat per ongeluk inschakelen zonder dat er een pan op staat, dan wordt deze niet heet. Ook behoort de vraag of je het gas wel of niet hebt uitgezet tot het verleden. Koken op inductie is dus superveilig en zorgt voor minder gevaar en kopzorgen. Voor een gezin met kinderen is een inductiekookplaat dus de veiligste kookplaat.

Efficient en energiezuinig Dit komt mede omdat er nauwelijks energie (en warmte) verloren gaat en de aangewende energie zeer efficiënt wordt ingezet. Alleen de bodem van de pan wordt verhit en de daaromheen liggende gebieden niet waardoor er niet onnodig warmte (energie) verloren gaat. Koken op inductie heeft hierdoor een heel hoog rendement.

Makkelijk en onderhoudsvriendelijk Koken op inductie is makkelijk, comfortabel en onderhoudsvriendelijk, denk aan het schoonmaken van een gladde inductieplaat.

Goedkoop De aanschaf van een inductie brengt kosten met zich mee, er is een aparte elektriciteitsgroep nodig, deze moet geïnstalleerd worden door een elektricien, en eventueel moet men nieuwe pannen aanschaffen. (Bij het koken met inductie moet de bodem pan magnetisch zijn, zodat de pan contact kan maken met de kookplaat.) Ondanks deze kosten in de aanschaf, is inductie koken op den duur toch voordeliger in gebruik. Elektriciteit is nog altijd goedkoper dan gas, waardoor je op de lange termijn minder betaalt voor het gebruik en het vastrecht op de gas meter vervalt. Als de gasprijs in de toekomst flink blijft stijgen en elektra blijft goedkoop (of je hebt zonnepanelen) dan worden keramisch en inductie goedkoper over de levensduur. Daarnaast zijn deze laatste twee wat duurzamer aangezien we gasgebruik het meest willen beperken.

Keramiek

Eén van de grote verschillen tussen inductie en keramisch is de regulatie van de warmte. Het nadeel van een keramische plaat is dat het lang duurt voordat de kookzone warm is. En het afkoelen duurt ook best lang. De restwarmte is trouwens wel ideaal als je een gerecht nog even warm wilt houden. Bij inductie gaat het verwarmen van een pan veel sneller. Helemaal met de boostfunctie. En is de kookplaat ook gelijk koel, wanneer de pan van het vuur is. Met inductie kook je veel sneller in vergelijking met keramisch. De kookzones van een keramische plaat blijven na gebruik nog even heet en koelen langzaam af. Hierdoor is de kans dat iemand zicht brandt aan de kookplaat aanwezig. Vooral bij kinderen is dat oppassen. Wanneer je de pan van een inductieplaat afhaalt, is de hittebron ook gelijk uit. Dit is niet het geval bij keramisch koken.

Tot slot

Afgelopen najaar hebben onze buren van Gouden Leeuw een stukje geschreven met een indicatie van wat er allemaal gedaan moet worden en met welke prijzen je rekening moet houden als je wil overstappen op elektrisch koken. Lees het hier: Koken zonder gas – Website VvE Gouden Leeuw (vve-goudenleeuw.nl)