Erfpacht berging afkopen?

Bent u eigenaar van een tweekamer appartement en heeft u een aanvraag gedaan voor een aanbieding voor de overstap naar eeuwigdurende erfpacht? Dan heeft u afgelopen maand (29/30 oktober)een brief of mail van de gemeente ontvangen met als titel: Overstap eeuwigdurende erfpacht met mandeligheid*.
Wat wordt daar nu mee bedoeld en wat betekent dit voor u?

Erfpacht in algemeen en erfpacht voor de berging

Twee keer per jaar krijgt u een aanslag erfpacht van de Gemeente Amsterdam voor het appartement waar u woont of verhuurt (tenzij dit is afgekocht voor een bepaalde tijd, vaak 2026). Voor de gemeenschappelijke bergingen geldt erfpacht ook. Echter, deze zijn in het verleden gezamenlijk afgekocht tot 2026. Daarna krijgen we, als individu, hiervoor weer een aanslag. Er ligt nu een voorstel van de Gemeente Amsterdam (datum 29 oktober 2021) om dit wederom gezamenlijk af te kopen. Daarvoor hebben we tot 3 maanden na dagtekening de tijd. Tot eind januari 2022 dus.

Waarom gezamenlijk afkopen?

Waarom moet dat collectief en kan dat niet als individu? Erfpacht wordt berekend per ‘voordeur’, zo dus ook voor onze collectieve bergingen. Elk klein appartement heeft recht op 2m² in deze ruimte, dat staat beschreven. Over deze 2m² moeten we dus erfpacht betalen, maar omdat het één ruimte is, kan dat ALLEEN ALS IEDEREEN MEEDOET, er is immers maar één voordeur. Wel kan voor elke gemeenschappelijke berging afzonderlijk een verzoek tot afkoop worden gedaan door de respectievelijke gebruikers.

Hoe kunnen we dat dan aanpakken?

Stel u bent geinteresseerd hierin, hoe moet het dan verder? Op dit moment zijn verschillende mensen bezig dit verder uit te zoeken / te bedenken. Op de komende vergadering van de Bewonersraad (8 december) wordt dit punt besproken en zullen we kijken of wij als Bewonersraad de eigenaren kunnen helpen met dit proces. Bijvoorbeeld met het bij elkaar brengen van mensen. (Vanwege privacy-overwegingen kan de VVE niet zomaar gegevens van eigenaren met andere eigenaren delen.) Als u de website blijft volgen houden we u op de hoogte na 8 december.

* Wat betekent mandeligheid?

Een mandeligheid is een bijzondere vorm van mede-eigendom. Het bijzondere is dat het terrein is bestemd tot gemeenschappelijk nut. Mede- eigendom betekent dat u, samen met anderen, eigenaar bent van een aandeel in een terrein.