Gemeentelijk monument ‘Groenhoven, Gouden Leeuw en het Joop van Stigtpark’

Op 29 juni 2021 heeft het dagelijks bestuur (DB) van stadsdeel Zuidoost besloten de gebouwcomplexen Gouden Leeuw en Groenhoven aan te wijzen als gemeentelijk monument. Op basis van ingediende zienswijzen (waaronder die van ons) heeft het DB besloten ook het omringende Joop van Stigtpark mee te nemen in de aanwijzing tot gemeentelijk monument.

De brief aan de eigenaren is afgelopen week verstuurd, maar kunt u ook hier lezen.

Rol van de Bewonersraad
Eind 2020 hebben alle eigenaren een brief over deze lopende procedure ontvangen van de gemeente. Het was mogelijk een zienswijze hierover te geven. Ook de Bewonersraad heeft zich hier mee bezig gehouden en een zienswijze namens de VVE richting de gemeente verstuurd. Hierin hebben wij aangegeven dat wij graag ook het park er bij betrokken wilden zien. Deze wens is dus ingewilligd! Ook hebben we veel gesprekken gevoerd met de gemeente om ook mét een monumentenstatus de verduurzaming van kozijnen mogelijk en betaalbaar te houden.

Loopbrug en garage
De loopbrug naar de garage is eveneens beschermd. Alleen de garage wordt niet beschermd. In verband met de veiligheid zijn er voor de garage de laatste jaren natuurlijk noodmaatregelen getroffen. Wellicht is in de toekomst herbouw van de garages nodig. Maar dan natuurlijk wel passend bij het complex en aangesloten op de beschermde loopbrug en het park.

Het gebied wat is aangemerkt tot gemeentelijk monument

Gevolgen voor u als eigenaar / bewoner
De monumentenstatus heeft voor eigenaren en bewoners weinig gevolgen. Het verbouwen van uw appartement is nog steeds mogelijk en wat betreft het handhaven van de oorspronkelijke architectuur en details: dat deden we al als VVE.

De VVE Groenhoven hanteert al jaren een strak beleid om het uiterlijk van de buitenkant van het complex te beschermen. De kleur van de balkonbalk is bijvoorbeeld vastgelegd in het huishoudelijk regelement. De VVE hanteert ook een zogenaamde kleurenwijzer voor de deuren in de loopstraat en dergelijke. Plaatsing van nieuwe kozijnen mag alleen na goedkeuring door Bewonersraad en beheerder.

Vervanging van kozijnen
De monumentenstatus heeft wel de eisen voor de plaatsing van nieuwe kozijnen iets verscherpt. Dit met meer oog voor de kleinere details, zoals zichtlijnen en het kleine smalle raampje bij sommige woningen. Dit kan daardoor iets duurder uitvallen. Het goede nieuws is dat de VVE nu een doorlopende vergunning kan en zal aanvragen voor de plaatsing van nieuwe kozijnen.