IR-verwarming

Wanneer we het hebben over de energietransitie, is er tot nu steeds gesproken  over een vervanging van het systeem in de huidige vorm. Een centraal  systeem voor alle bewoners dus, centraal geregeld wat betreft warmte. Maar het is ook mogelijk om individueel je bijdrage te leveren aan de energietransitie.

De TC heeft uitgezocht wat de ins en outs van InfraRood panelen zijn.

Voordelen van IR-verwarming:

  • IR-verwarming heeft geen warmte verlies, want de straling komt uitsluitend in  de EIGEN woning; 
  • het geeft geen stofvorming want er is geen sprake van circulerende  lucht; 
  • IR-verwarming verwarmt objecten en werkt dus op een andere manier,  namelijk met straling; 
  • IR-verwarming behoeft geen onderhoud; 
  • de panelen zijn makkelijk aan te sluiten zonder leidingwerk, uiteraard  wel aan te sluiten op het elektra; 
  • een paneel heeft ongeveer 15 minuten nodig om warm te worden;
  • Levensduur van een paneel is ongeveer 20 jaar. 

Hoe werkt het? 

Elk appartement kan naar eigen wensen een aantal panelen aanschaffen,  afhankelijk van het aantal separate ruimtes én het aantal m² per ruimte.  (Voorbeelden per type appartement zijn aanwezig) 

De door ons gekozen panelen zouden kunnen worden aangesloten op het  huidige netwerk. Er is dus geen verzwaring van het netwerk voor nodig.  Gewoon 220-240V en een stopcontact voldoet. 

Panelen kunnen naar keuze bevestigd worden aan het plafond of aan de muur,  afhankelijk van de situatie ter plaatse. 

De panelen zullen op een voor de bewoner gewenste manier kunnen  functioneren, op een app – met een thermostaat – bewegingssensor – timer  etc. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden denkbaar. 

Wat kost het? 

Voor een kleine ruimte (tot omgeveer 15m²) zou een klein paneel, afmetingen  60 x 60cm, voldoende zijn. Verbruik 270W of € 0,0675 per uur gebruik  (gerekend met een bedrag van € 0,25/kWh) 

Bij een gemiddelde van 220 stookdagen per jaar en 7 uur gebruik van een  paneel per stookdag zou dat 415,8 kWh verbruik geven. Bij een prijs van € 0,25/kWh = € 104,- op jaarbasis. 

Ruimtes groter dan 15m² behoeven een of meerdere grote panelen,  afmetingen 120 x 60cm. Verbruik 550W of € 0,1375 per uur. (gerekend met  een bedrag van € 0,25/kWh) 

Wederom een gemiddelde van 220 stookdagen per jaar en 7 uur gebruik per  stookdag komt neer op een verbruik van 847 kWh tegen € 0,25/kWh = € 212,- op jaarbasis.

Voor warme voeten onder tafel of bureau bestaan kleine panelen met een  verbruik van 150W, hiervoor zou ongeveer € 0,04 per uur gerekend moeten  worden qua kosten. 

Ter vergelijking: op dit moment gebruiken veel bewoners een elektrische  kachel als bijverwarming, gemiddeld verbruik 2000W kachel/uur. Kosten  hiervoor komen op + € 0,50 per uur gebruik. 

Voordelen van dit systeem op een rij 

  • We zijn niet afhankelijk van de voorstellen van de Gemeente Amsterdam  op termijn 
  • We hoeven geen aanpassingen te doen aan het gebouw 
  • Iedereen kan naar behoefte de temperatuur instellen, op elk gewenst  moment, dus ook midden in de zomer! 
  • We kunnen NU beginnen met een groener Groenhoven, zonder uitstoot  van Co2. 
  • Dit systeem is ook prima te gebruiken als bij-verwarming voor dagen dat  ons huidige systeem onvoldoende warmte geeft. 

Wilt u het zelf eens ervaren?

Wij hebben alvast 1 paneel aangeschaft en opgehangen  in ons secretariaat. Als het weer wat kouder wordt zullen we u enkele momenten voorleggen waarop u langs kan komen om het zelf te ervaren!

Met dank aan de Technische Commissie

Bezoekers

004883
Views This Year : 894