Monumentenstatus Groenhoven?

Aanwijzingsprocedure en zienswijze

Eind oktober is het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost een aanwijzingsprocedure gestart om van de flatgebouwen Groenhoven en Gouden Leeuw een gemeentelijk monument te maken. Zie:  
Gouden Leeuw en Groenhoven gemeentelijk monument? – Gemeente Amsterdam
Alle bewoners hebben een brief in de bus gekregen met de vraag om hun zienswijze te geven hierop.

De gemeente wil ook graag weten wat de VVE’s van beide gebouwen vinden van dit voornemen, en heeft ons gevraagd om ook een zienswijze in te dienen vanuit Groenhoven. Als Bewonersraad van Groenhoven hebben wij aangegeven dat het voor ons helemaal niet duidelijk is wat de gevolgen van een dergelijke monumentenstatus zijn. Wat zijn mogelijke nadelen, zitten er ook voordelen aan? Pas als we dit weten kunnen we een zienswijze indienen. De gemeente heeft aangegeven graag met ons te spreken over de gevolgen van de monumentenstatus voor de eigenaren van Groenhoven. Dit heeft geleid tot het volgende traject.

17 december 2020 – Eerste gesprek met de gemeente

Op donderdag 17 december is een online bijeenkomst georganiseerd met de VVE van Groenhoven. Van te voren hebben wij eigenaren opgeroepen hun vragen of zorgen naar ons te mailen. Vanuit de Bewonersraad van Groenhoven waren Ronnie Liefhebber (plaatsvervangend voorzitter van de Bewonersraad) en Laura De Vito (lid Bewonersraad) aanwezig bij deze bijeenkomst. De vergadering begon met een presentatie over de procedure, de monumentwaarden en de gevolgen voor ons. Na afloop was er ruimte voor vragen. Hieronder vindt u de Powerpoint presentatie die is gegeven, een verslag van het nadere gesprek en een document met de antwoorden op de vragen zoals gesteld vanuit de BR en de bewoners.

Powerpoint presentatie

Wij hebben de gesprekken met deze mensen als zeer prettig ervaren. Wat voor ons wel van belang is, zo hebben wij aangegeven, is de mogelijkheid die eigenaren hebben om hun kozijnen te vervangen. Wij wilden weten of dat nog net zo relatief makkelijk zou gaan in de toekomst met een monumentenstatus of dat dit hogere kosten met zich zou meebrengen. De gemeente snapte deze zorg en gaat hier onderzoek naar doen en komt er nog op terug bij ons. Tot dat moment is de termijn voor het indienen van een zienswijze uitgesteld voor ons.

3 maart 2021 – Overleg in de Bewonersraad

In de Bewonersraad vergadering van maart hebben wij gesproken over de monumentenstatus en een voorlopige zienswijze aangenomen:

18 maart 2021 – Tweede gesprek met de gemeente

Op 18 maart hebben we een tweede gesprek gehad. Hier was ook Schipper Kozijnen bij aanwezig.

8 april 2021 – Update via mail

Op 8 april hebben wij de volgende notitie ontvangen van de gemeente, speciaal over de gevolgen van de eventuele monumentenstatus voor kozijnvervangingen in de toekomst:

Naar aanleiding van deze notitie hebben wij onze voorlopige zienswijze aangepast, en deze hopen wij vast te stellen in de BR-vergadering van 12 mei.

12 mei 2021 – Aannemen van zienswijze in de Bewonersraad

Het voorstel dat ter goedkeuring voorligt op 12 mei is het volgende document:

Op 12 mei is dit voorstel aangenomen met nog wat redactionele wijzigingen. Op 16 mei is dit definitieve document aan de gemeente verstuurd: